Päivitys 26.3. Tässä blogitekstissä käsitelty Safkatutkan artikkeli on sitemmin poistettu.
Me ihmiset tuppaamme olemaan huonoja oman tietotasomme arvioinnissa. Heikosti jotain asiaa tunteva henkilö saattaa kuvitella oman tietotasonsa paljon todellista suuremmaksi. Asiaa hyvin tunteva henkilö taas saattaa tuntea itsensä epävarmaksi, koska kuvittelee muiden ihmisten tietojen olevan samalla tasolla hänen kanssaan.
Tätä kognitiivista vinoutumaa kutsutaan nimellä Dunning–Kruger-efekti. Nimi juontaa juurensa kahden Cornellin yliopiston tutkijan, David Dunningin ja Justin Krugerin tekemiin tutkimuksiin, joista heille myönnettiin psykologian Ig Nobel -palkinto vuonna 2000.
Dunning–Kruger-efekti palasi mieleeni, kun luin Safkatutkan sivulla hiljattain ilmestyneen äkäisen blogikirjoituksen. Kirjoitus jatkaa viime aikoina tiedotusvälineissä käytyä kiistaa lasten ruoasta.
Ruokakiista alkoi kun Espoossa joukko vanhempia ilmaisi tyytymättömyytensä päiväkotien ja koulujen ruokatarjontaan. Helsingin Sanomien mukaan vanhemmat toivoisivat tarjontaan voita margariinin sijasta, rasvaisempaa maitoa, enemmän kasviksia sekä sokerin, lisäaineiden ja vaalean leivän vähentämistä.
Safkatutkan perustaja Fredu Sirviö kertoo, että päällimmäisenä asiana oli se, saisivatko vanhemmat tuoda lapsilleen omat voipaketit päiväkotiin.
Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola ja ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ovat vastanneet vanhemmille HS:n mielipidesivulla. He muun muassa huomauttavat, että ”Mitkään tieteelliset tutkimukset eivät ole osoittaneet, että hyviä kasvirasvoja sisältävät margariinit olisivat terveydelle haitallisia.”
Erkkolan ja Fogelholmin mukaan ruoan terveellisyyttä ei voi mitata lisäaineiden määrällä ja sokerin käytössäkin kannattaisi opetella kohtuutta. Mitä tulee rasvoihin, kovien eläinrasvojen korvaaminen pehmeillä kasvirasvoilla edistää terveyttä. Erkkola ja Fogelholm ovat sitä mieltä, että päiväkotiruoka on terveellistä ja sen laatuun voi luottaa.
Safkatutkan versio totuudesta
Mutta entä jos vanhemmat ovat oikeasti ottaneet asioista selvää, kysyy Anni Sirviö Safkatutkan sivulla. ”Entä jos vanhemmat viettävät lukuisia tunteja tieteellisten tutkimusten läpikäymiseen?”
Sirviön mukaan espoolaiset äidit eivät halua laskea lastensa terveyttä vain virallisten asiantuntijoiden ja suositusten varaan. ”Tuntuu, että vanhempien odotetaan olevan vain tottelevaisia lampaita”, hän kirjoittaa.
Sirviö kuvaa itseään ravintotietoiseksi äidiksi. Hän on perustanut Safkatutkan yhdessä miehensä Fredu Sirviön kanssa ja vetää vauvanruokavalmennuksia, jotka käsittelevät sitä, mitä ruokaa alle vuoden ikäiselle lapselle kannattaisi syöttää.
Helsingin Sanomien mukaan Sirviö on opiskellut hyvinvointivalmentajaksi yhdysvaltalaisella kurssilla. Vauvanruokavalmennus perustuu hänen itseopiskeluunsa ja omien lastensa kanssa hyväksi havaittuihin käytäntöihin. Ravitsemussuosituksia Sirviö ei allekirjoita ja huomauttaa olevansa eri mieltä kuin ”viralliset asiantuntijat.”
(Onko muuten olemassa myös epävirallisia asiantuntijoita?)
Sirviö aikoo nyt Safkatutkan sivulla kumota ravitsemusasiantuntijoiden ”aivopieruja” ja lupaa todistaa väitteet vääriksi esittämällä tieteellistä näyttöä. Lopputuloksena on kärkäs avautuminen, joka kumpuaa siitä, ettei kirjoittajan luulot ja todelliset tiedot juurikaan kohtaa.
Sirviö muun muassa sekoittaa ravinnon ja veren kolesterolin keskenään eikä selvästikään tiedä mihin suositukset perustuvat tai yleensäkään tunne ravitsemustiedettä.
Hän kyllä linkittää joitain ravitsemustieteellisiä julkaisuja, aivan kuten lupasi, mutta ongelma on se, että häneltä puuttuu paitsi kyky tulkita valikoimaansa aineistoa, myös tietämys kirjallisuuden kokonaiskuvasta.
Sirviö esimerkiksi viittaa äskettäin ilmestyneeseen raporttiin, joka toimii pohjana Yhdysvaltojen uusille ravitsemussuosituksille. Raportissa tutkijaryhmä toteaa, että kolesterolin liikasaanti ravinnosta ei ole huolenaihe. Tämän Sirviö tulkitsee suosituksena tai ainakin myönnytyksenä voin käytölle.
Tulkinta on kuitenkin väärä, sillä kolesterolikysymys koskee ensisijaisesti kananmunien käyttöä. Itseasiassa Sirviön siteeraamaa kohtaa edeltävässä kappaleessa aivan selvästi sanotaan, että kovia rasvoja suositellaan korvaamaan pehmeillä rasvoilla – tieto on vieläpä samalla sivulla!
”…the DGAC [Dietary Guidelines Advisory Committee] concluded that the U.S. Population should continue to monitor saturated fat intake. Saturated fat is still a nutrient of concern for overconsumption…”
Safkatutkan artikkeli sisältää lukuisia virhetulkintoja. Siinä esimerkiksi väitettään, että kasviöljyt aiheuttaisivat elimistössä matala-asteista tulehdusta, mikä ei pidä paikkaansa.
Sirviö kirjoittaa: ”…kaiken sen tiedon valossa mitä nykypäivänä näistä omega-6 rasvahapoista löytyy, suosittelee Suomen virallinen taho näitä kammottavia väkisin heinästä tiristettyjä tulehdusta aiheuttavia rasvoja lapsillemme.”
Sirviön mukaan voissa on ”tasapainoinen” omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhde, vaikka voi ei ole merkittävä monityydyttymättömien rasvahappojen lähde ensinkään. Esimerkiksi rypsiöljy sopii siihen tarkoitukseen selvästi paremmin ja voittaa voin myös rasvahappojen suhteissa.
Asiantuntija tietää paremmin
Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että vanhempien kiinnostus ruokaa ja ruoan terveysvaikutuksia kohtaan on hyvä asia. Huuhaan ja perusteettomien ruokapelkojen lietsominen ei kuitenkaan palvele järkevää keskustelua eikä sen kummemmin kenenkään terveyttä.
Perimäinen ongelma tässä keskustelussa näyttäisi oleva se, etteivät kriitikot, kuten Safkatutka, edes tiedosta sitä, etteivät tiedä. Kyseessä on nimenomaan Dunning–Kruger-ilmiö. Jengi on niin sanotusti ”safkatutkalla”.
Olisi silti suotavaa pyrkiä harjoittamaan tervettä nöyryyttä – eikä huolta, se ei tee ihmisestä lammasta. Tieteenlukutaitoa ja asiaosaamista ei hankita ”lukuisia tunteja” googlailemalla, vaan se vaatii vuosien opiskelua ja paneutumista.
Se, että aikuiset ihmiset kokeilevat erilaisia dieettejä ja villityksiä, voi olla ihan hyväkin asia. Mutta kun puhe on lasten terveydestä, luulisi olevan vähintäänkin edellytys, että ravitsemusneuvontaa antavilla henkilöillä olisi asianmukainen koulutus.
Sama koskee yleensäkin tätä keskustelua. Ravitsemusterapian ja -tieteen ”viralliset asiantuntijat” tietävät paremmin ja syy on ilmiselvä: vuosien koulutus ja kokemus.
Australialainen julkkiskokki Pete Evans joutui äskettäin vaikeuksiin, kun hänen uutuuskirjansa lasten paleoruokavaliosta vedettiin markkinoilta ennen kuin se ennätti edes kauppojen hyllylle.
Kirja sisälsi kotitekoisen äidinmaidonkorvikereseptin, jonka A-vitamiinipitoisuus ylitti yli kymmenkertaisesti turvallisen saannin rajan. Australian terveysviranomaisten mukaan luuliemestä ja maksasta valmistettu korvike olisi voinut tappaa vastasyntyneen.
Tämä on varoittava esimerkki siitä, mitä voi pahimmillaan seurata, kun lähdetään hörhöilemään terveydellä.
Karim Khanji
Hyvä kirjoitus! Se, ettei tiedä ettei tiedä, on nykyisin ravitsemuksen suhteen valitettavan yleistä. Se oma ruokavalio tuntuu olevan aina ylivoimaisen terveellinen, jota kaikkien tulisi noudattaa. Kunnes löydetään uusi, vielä parempi ruokavalio. Pelottava tuo Evansin ohje, onneksi vedettiin kirja pois.
Reply
Mikko
Olipas jälleen erinomainen kirjoitus. Vain yhdestä kohdasta olen eri mieltä:
”Onko muuten olemassa myös epävirallisia asiantuntijoita?”
On toki. Tiedän useita. Virallisuus kai ymmärretään esimerkiksi tietyn tutkinnon suorittamisena tai virassa olemisena. Sanakirjasta poimittuna ”virallinen: jonkin tunnustetun tai julkisen tahon vahvistama”.
Asiantuntijaksi eli jonkun tietyn asian syvästi ymmärtäväksi ekspertiksi voi tulla eri aloilla myös (vuosien) itseopiskelulla tai ammatinharjoittamisella, mutta harvinaistahan se toki on. Joillain aloilla varmasti harvinaisempaa kuin toisilla. En tiedä, miten on ravitsemustieteen kohdalla.
Reply
Jussi Riekki
Kiitti, Mikko. Olen kyllä kanssasi samaa mieltä. Tuo kohta tekstissä ei ollut varsinaisesti tarkoitettu kannanotoksi, vaan Safkatutkan suuntaan herätteleväksi kysymykseksi siitä, mikä tekee henkilöstä asiantuntijan.
Reply
Kysymys
”Ravitsemusterapian ja -tieteen ”viralliset asiantuntijat” tietävät paremmin ja syy on ilmiselvä: vuosien koulutus ja kokemus.”
Hei arvon blogisti. Jos he kerran tietävät paremmin, miksi kansakunnat heidän ohjeillaan vaan sairastuvat sairastumistaan?
Reply
Netta
Voisiko johtua siitä, että suurin osa väestöstä ei noudata virallisia ohjeita?
Reply
Jarra
Ei pidä paikkaansa. Kansakunnat tervehtyvät tervehtymistään, minkä näkee mm. alati nousevana eliniän ennusteena. Hyviä esimerkkejä onnistuneesta ravitsemusvalistuksesta on vaikkapa Pohjois-Karjala projekti. Sen kautta voit tutustua siihen miten viralliset vs voisuositukset toimivat.
Reply
Pentti Hemminki
Kyllä. Tilastoista näkee hienosti kuinka PK-projekti oli niin valtaisan onnistunut, että se vaikutti jo monia vuosia ennen sen toteuttamista ja yhtä aikaa teho tuli esille eri puolilla Suomea…ja jopa Yhdysvalloissa. Tällaisia projekteja me tarvitsemme lisää ja nopeasti.
Masse
Tietääkseni nykyään ollaan terveempiä kuin koskaan aiemmin historiassa ?
Reply
Jusa
Virallisten asiantuntijoiden saadessa relleestää miltei vapaasti ihmisten eliniän odotus on lisääntynyt kymmeniä vuosia. Siinä on aika vakuuttava referenssi tieteelle.
Reply
Jussi Riekki
Jätin pari kommenttia julkaisematta, jotka vastasivat nimimerkille ”Kysymys”. Tämä on tältä erää hyvä, kiitos. Kyllähän se on niin, että suositusten mukainen ruokavalio yhdistyy säännönmukaisesti parempaan terveyteen. Ongelma on ennemminkin se, että aniharva syö suositusten mukaisesti.
Reply
Santtu
Kaverini, joka syö lautasmallin mukaan ja on pudottanut pois rasva- ja glukoosi-fruktoosiöverit, on kyllä sangen solakka ja hyvinvoiva.
Yksittäisiä ruoka-aineallergioita lukuunottamatta en menisi teilaamaan ravitsemussuosituksia ihan fiilispohjalta. No D-vitamiinia kai vois syödä enemmänkin.
Reply
Headless horse, man
Vaikka olen kokonaisuudessa kirjoituksen puolesta ja on oikein että paskanpuhujat nostetaan esiin, olen silti sitä mieltä että ns ”viralliset asiantuntijat” eivät ole mitään pyhiä lehmiä.
Esim. tuskin kukaan on sitä mieltä että on oikein tai järkevää että tänä päivänä lapsielle syötetään masennus ja ADHD lääkkeitä enemmän kuin koskaan, usein oireita juuri mitenkään muuten hoitamatta.
”Virallinen asiantuntija” on myös yleisesti luonteeltaan hyvin konservatiivinen. He eivät juokse uusimpien tutkimusten perässä, vaan yleensä vaihtavat kantansa vasta kun todistusainestoa on todella paljon ja virallisen suosituksen voi muuttaa ilman pelkoa että joutuu vastuuseen millään muotoa kyseenalaisen suosituksen antamisesta.
Reply
Mie
Off-topicia, joten Jussi poistakoon halutessaan: virallisen hoitosuosituksen mukaan ADHD-hoitoon kuuluu lääkityksen ohella AINA mm. potilas- ja omaisneuvonta.
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50061#s13
Asiantuntijoita on siis turha syyttää mikäli hoito on pelkkää lääkitystä.
Hoitosuositusten konservatiivisuudesta olen samaa mieltä, tosin pitäisin tätä perusteltuna kantana tällä tasolla.
Reply
Pentti Hemminki
Ymmärrän, Jussi, huolesi. Mutta kerrotko kuitenkin mihin ravintosuositusten ns. kovan rasvan määrän rajoitus perustuu? Kuten maailmalla jo yleisesti on todettu (esim. Time-lehden artikkeli) suositusten pohja on ollut todella hatara jossen sanoisi valheellinen tyydyttyneen rasvan osalta 70-luvulta lähtien. Miten suosituksiin ja asiantuntijoihin voi ylipäätään luottaa kun asiat perustuu hatariin yleistyksiin ja hokemalla pystytettyihin totuuksiin.
PH
Reply
Mie
Rajoitus perustuu siihen, että monityydyttymättömät rasvat ovat terveellisempiä sv-tautiriskin kannalta l. tilanteen niin vaatiessa niillä on hyödyllistä korvata tyydyttyneitä rasvoja. Mistään hatarista yleistyksistä tai hokemista ei ole kyse, pl. Timen ja muiden populäärimedioiden höpöjutuissa joissa vedetään nuppi kaakkoon: ”voi ei ole myrkkyä” onkin yhtäkkiä ”syökää voita ihan s*atanasti!!”
Vastaan samalla P-Karjala -kommenttiisi: logiikka kunniaan, samoin tiedonhankinta. P-Karjalassa sv-tautikuolleisuus pieneni nopeammin kuin verrokkina toimineessa Kuopion läänissä, ihan siitä syystä että keskeisissä riskitekijöissä saatiin parempia muutoksia. Tämän jälkeen se laajennettiin koko maahan & osaltaan vaikutti siihen, että Suomessa työikäisen väestön sv-tautikuolleisuus pieneni (muistaakseni peräti) ennätysvauhtia maailmassa lähtötasoon nähden. Eikä siitä, että sv-tautikuolleisuus pieneni 70-luvulta alkaen myös muualla maailmassa (juuri samasta syystä, huomiota riskitekijöihin –> suotuisa kehitys väestötasolla) mitenkään seuraa etteikö P-Karjala-projekti olisi toiminut. Asiasta kun on ihan tutkimustietoa, suosittelen tutustumaan.
Reply
Jussi Riekki
Moikka Pentti. Mie ehtikin jo vastata sinulle, mutta tosiaan rasvasuositus perustuu siihen, että tutkimuksissa monityydyttymättömien rasvojen käyttö tyydyttyneiden tilalla ennustaa parempaa terveyttä.
Olet saanut vaikutelman, että suosituksilta on mennyt pohja. Se on ihan ymmärrettävää ottaen huomioon, ettei media ole osannut hyvin kuvata uusia tutkimustuloksia. Mediassa tietysti korostuvat myös vallitsevia ”totuuksia” haastavat havainnot ja ristiriidat, koska niillä on uutisarvoa.
Huomaa kuitenkin, että esim. Yhdysvaltojen ravitsemussuositusten tieteellinen työryhmä päätyi edelleen siihen lopputulokseen, että kovan rasvan käyttö tulisi pitää maltillisena, ja suosia pehmeitä rasvoja. Käytännössä kaikki asiantuntija- ja tiedeyhteisöt eri maissa suosittelevat samaa, koska siihen tutkimusnäyttö kokonaisuudessaan viittaa.
Pane merkille tässäkin, että kun tuo Yhdysvaltojen raportti julkaistiin, siitäkin uutisoitiin pääosin puuttumalla kolesterolisuosituksen muutokseen. Se oli uutta, toisin kuin rasvasuositus.
Tuossa blogin oikeassa laidassa on muutamia linkkejä, joista alimmaisessa avataan median härdelliä rasvoista. Kannattaa lukaista.
Reply
Pentti Hemminki
Kiitos kommenteista. Ihmettelen vain miten sitkeästi näihin ”tuhansiin asiantuntijoihin” uskovat kaltaisenne järkevät ja lukemaan pystyvät ihmisetkin. Ettekö todellakaan näe mitä varten tämä tuhansien asiantuntijoiden järjestelmä on luotu?
Yksi syy siihen miksi ravintoasiat ovat nousseet kuumaksi keskusteluksi on se, että ihmisille ei enää riitä tokaisut ”tuhannet asiantuntijat ovat samaa mieltä” tai että THL:n pääjohtaja niin sanoo. Näin netin aikakautena vaaditaan todisteita, jotka perataan muutamassa minuutissa maailman laajuisen yhteisön toimesta. Vedättäminen ei vaan enää onnistu niin helposti. Toki tässäkin on omat ongelmansa mutta samalla se asettaa virallisen puolen toiminnalle aivan eri vaatimustason. Ennen nettiä iso pomo vain pystyi sanomaan miten asiat on. Ei enää.
Nämä hieman hatarat jos en sanoisi tarkoituksenhakuiset tulokset safan korvaamisesta pufalla tulivat tai tekaistiin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jättäen täysin huomioimatta ne lukuisat tutkimukset jotka osoittavat pufan haittoja. Edelleen kuitenkaan se ei poista sitä faktaa, että suositukset ovat safan osalta olleet vailla tieteellistä pohjaa 40 vuotta suositusten syntyajoilta lähtien.
Miten nyt yhtäkkiä näihin asiantuntijoihin ja suosituksiin pitäisi uskoa kun lähtökohta on mikä on?
Mikäli tutustutte 70-80 -luvun tapahtumiin, ei voi kuin päätään pyöritellä. Jo silloin meillä oli tiedossa se mikä tällä hetkellä jo tunnustetaan. Sokerit ja liialliset hiilihydraatit olivat ja ovat oikea ongelma.
Aivan loistava historian kertaus Dr Peter Attialta. Kannattaa tutustua
Reply
Jussi Riekki
Pentti, ravitsemusasiantuntijat ovat kanssasi samaa mieltä siitä, että sokeri ja puhdistetut höttöhiilarit ovat epäterveellisiä suurina määrinä käytettynä. Mutta niin on tyydyttynyt rasvakin. Nämä eivät ole toisiaan pois sulkevia asioita.
Ikävä kyllä juttusi lipsuvat nyt pahasti hölynpölyn puolelle. Väität tieteellistä näyttöä ”tekaistuksi” ja ”tarkoitushakuiseksi”, ja viittaat samaan syssyyn Peter Attian hömppään. Attia on Gary Taubesin sylikoira, ja purematta niellyt Taubesin keksimän historiankertomuksen. Olen tutustunut 70- ja 80-luvun tapahtumiin, ja Taubesin jutut ovat ihan puhtaasti ns. pseudohistoriaa.
Huomaa, että Gary Taubes tai Peter Attia eivät ole ravitsemustieteilijöitä taikka historioitsijoita, vaan aivan muiden alojen ammattilaisia. Suosittelen Pentti, että hankit jatkossa tietoa sellaisilta tahoilta, jotka ovat sen alan ammattilaisia, äläkä usko kaikkea mihin netissä törmäät.
Reply
Pentti Hemminki
Vahva on uskosi safan pahuuteen vaikkakin todisteita ei edelleenkään ole. Pidät siis Ancel Keysin maineikkaisiin tutkimuksiin perustuvia suosituksia pitävinä? Ja samalla tyrmäät hölynpölyksi kaikki näitä vankkoja tieteellisiä ”todisteita” kritisoivat henkilöt.
Olen pitkään miettinyt mikä saa niin vahvasti uskomaan ja puolustamaan virallisen tahon suosituksia ja kannanottoja. Onko se sama kuin kiistely jumalan olemassaolosta? Halutaan uskoa johonkin isompaan ja saadaan turvallisuuden tunnetta.
En toki halua uskoasi viedä mutta suosittelen hieman avaamaan mieltäsi. Sama ilmiö mikä tapahtuu kirkkoon kuulumiselle on tapahtumassa suositususkolle.
Mainio ja hyvin yleinen tapa on myös kumota nämä ”huuhailijoiden” todisteet. Ensiksi tyrmätään, etteivät asianomaiset ole asiantuntijoita (niitä laillistettuja terapeutteja tai vastaavia historian tutkijoita) sitten kuitenkaan mitään kumoavia todisteita ei esitetä. Ylimielistä mutta kuten nähdään ei kovin toimivaa…enää.
Kun näytät tietävän myös miten suositusten syntyhistoria meni kuulisin mieluusti totuutesi ja sen mikä Attian versiossa oli väärin. Vai etkö ole viitsinyt edes selvittää kun uskosi on niin vahva? Parempi olla silmät kiinni kuin totuudessa kiinni. Sinä ilmeisesti et ole kenenkään sylikoira? Fogelholm, Puska, Uusitupa…
Suomessakin asiaa sentään jo tutkitaan. Ehkä tämä tästä vielä
http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1305943629833
Reply
Mie
”Vahva on uskosi safan pahuuteen vaikkakin todisteita ei edelleenkään ole.”
Jätät huomiotta sinulle tarjotun selityksen tälle blogosfäärissä rehottavalle harhakuvitelmalle eri rasvojen roolista mm. sv-tautien etiologiassa & sen sijaan toistat omat sanomisesi ikäänkuin toisto vaikuttaisi jotenkin väitteen informaatio-/totuusarvoon. Tältä pohjalta päätät …. öh … kutsua MUITA ”uskovaisiksi”??
Tää on niin tätä.
Reply
Jussi Riekki
Pentti, käytäthän kommentoinnissa vastaa-toimintoa, jotta keskusteluketju pysyy järkevänä. Ja huomaa, että en minä kaikkea kritiikkiä ole hölynpölyksi tyrmäämässä, ainoastaan linkittämäsi Peter Attian jutut. Tuossa luennossa on niin paljon huomioitavaa, että sen käsitteleminen vaatisi kokonaan oman blogikirjoituksensa. Harkitsen asiaa.
Jos aihepiirin historia kiinnostaa, suosittelen, että luet Daniel Steinbergin The Cholesterol Wars, A. Stewart Trusswellin Cholesterol and Beyond sekä Daniel Levyn A Change of Heart. Kannattaa myös tutustua Henry Blackburnin kirjoituksiin. Näistä löydät huomattavasti luotettavampaa tietoa historiasta – ja nimenomaan alan tutkijoiden kertomana.
Reply
Eero
Safan pahuudesta sv-riskiin en nyt ota kantaa, mutta kun puhutaan esimerkiksi lihaskasvusta ja vaikkapa aivojen plastisuudesta, niin runsas safan käyttö ei ole edullista esimerkiksi lihaskudoksen säilymiselle (Rosqvist ym. Diabetes 2014) ja toisena merkittävänä tekijänä dementian ollessa yksi suurimmista kansanterveydellisistä ja -taloudellisista uhista sekä yksilön kannalta melko ikävä on se, että safa vähentää aivoperäisen hermokasvutekijän (BDNF) synteesiä. BDNF puolestaan on pitkälti vastuussa monista keskushermoston toiminnoista ja aivojen terveydestä yhdessä IGF-1 ja VEGFin kanssa (esimerkiksi Gomez-Pinilla on kirjoittanut tästä paljon sekä van Praagh). Komppaan Jussia siinä, että on rasvaa ja rasvaa.
Tuure
Komppaaan Penttiä. Varsin räikeäksi tämä ”viralliseen totuuteen” uskominen muuttu, kun puhutaan 2-tyypin diabeteksen hoidosta. Elin diabeteksen kanssa yli 20 vuotta seuraten virallisia hoito- ja ravintosusituksia, tuloksena paastosokeri yli 10 ja pitkän ajan sokeri yli 9. Virallisia suosituksi noudattavat lääkäri ja hoitajat ehdottivat insuliiniin siirtymistä ja statiinien lisäämistä pillerivalikoimaan, kun päätin rajoittaa hiilihydraatit ja lisätä rasvaa ruokavaliossani. Ei kestänyt, kun kolme viikkoa, niin sokerit oli tippunut normaalille tasolle, verenpaine laskenut. Tällä hetkellä paastosokeri on 4.2, pitkä sokeri 5.4, kolesteroli 3.6 (HDL 1.3), triglyt 0.7 ja verenpaine 120/70. Olen myös lääkkeistä täysin vapaa.
Uskomatonta tässä on se, että Jussin kaltaiset uskovaiset uskovat, että valehtelen vaikka koetulokset on mapitettu hyllyssäni. Kysynkin, pitäisikö mun nyt palata virallisiin suosituksiin, koska olen noudattanut jonkun sylikoiran humpuukioppeja?
Reply
Mie
”Uskomatonta tässä on se, että Jussin kaltaiset uskovaiset uskovat, että valehtelen vaikka koetulokset on mapitettu hyllyssäni.”
Sinun ja Pentin kaltaisille kirjoittajille ei varmastikaan kannata kommentoida mitään, mutta ym. pätkä kertoo niin traagis-koomisesti sen missä mennään että en voi olla hiljaa.
Jussi ei ole missään vaiheessa ilmaissut uskovansa että valehtelet – vaikeaahan se olisikin sikäli kun kirjoitat tähän ketjuun ensimmäistä kertaa … Koko kirjoitus ei myöskään käsittele vhh-ruokavaliota.
Miksi siis päätät kuvitella moista ja vieläpä kirjoittaa sen kaikkien nähtäviksi?
Reply
Teppo
”Sinun ja Pentin kaltaisille kirjoittajille ei varmastikaan kannata kommentoida mitään”
Miksi? Odotan mielenkiinnolla Jussin vastausta Tuuren postaukseen. Ymmärtääkseni viralliset diabetes suositukset perustuvat alan ammattilaisten/asiantunijoiden tekemiin suosituksiin. Tuure ei väittänyt että Jussi valehtelee.
(Menee vähän offtopic, joten voi halutessaan poistaa, mutta luin jokin aika sitten Jussi sinun kirjasi Kuntotehdas. Hyvä paketti. Kirjassa olevasta ruokavalio-osuudesta jäi kaivelemaan se että et kommentoinut viljojen gluteenia mitenkään kun kommentoit viljojen terveyttä.)
Mie
”Miksi?”
Toinen esittää salaliittoteorioita ja toinen kuvittelee, että häntä pidetään valehtelijana vaikkei hänestä olla edes keskusteltu.
”Odotan mielenkiinnolla Jussin vastausta Tuuren postaukseen.”
Miksi? Ei kukaan ole esittänyt etteikö vhh-ruokavaliota voisi käyttää diabeteshoidossa.
”Tuure ei väittänyt että Jussi valehtelee.”
Enkä minä – tai kukaan muukaan – esittänyt tällaista. Miksi siis päätit todeta tämän? Et keksinyt muutakaan sanottavaa?
Reply