Avainsana-arkisto: Joonas Konstig

hs-1

HS ylläpitää kyseenalaista ravitsemuspalstaa

Näyttää siltä, että Helsingin Sanomien verkkosivulle voi kirjoittaa ravitsemuksesta mitä tahansa.

Helsingin Sanomat julkaisee verkkosivullaan kyseenalaisia kolumneja ravitsemuksesta. Aiemmin niistä vastasi muusikko A.W. Yrjänä ja tätä nykyä kirjailija Joonas Konstig. Koska Yrjänä on jättäytynyt jo taka-alalle, puutun tässä yhteydessä vain Konstigin kirjoituksiin.

Konstigin kolumnien aiheet vaihtelevat aina ravitsemustieteestä ruokakulttuurillisiin ilmiöihin, ja elintarviketieteistä syömisen eettisiin kysymyksiin. Mielestäni ei voida puhua enää ”ruokakolumnista”, vaan teemana on laajemmin ravitsemus. Aihepiiristä huolimatta Konstig ei omaa ravitsemus- tai lääketieteellistä koulutusta.

Ajatus HS:n ravitsemuskolumnista on tervetullut. Ikävä kyllä lopputulos jättää kylmäksi. Joonas Konstigin, kuten aiemmin Yrjänän, kirjoitukset pursuavat asiavirheitä, olkiukkoja ja kirjoittajan omia väärinymmärryksiä.

Lue loppuun

keys-cover-01

Ravitsemustieteen pseudohistorioitsijat tulevat

Joukko kyseenalaisin motiivein varustettuja henkilöitä on ryhtynyt kirjoittamaan ravitsemustieteen historiaa uudelleen.

Kirjailija Joonas Konstig kirjoittaa ravitsemusaiheista kolumnia Helsingin Sanomien sivulla. Tuoreessa kirjoituksessaan Konstig viittaa englantilaiseen klassikkokirjailijaan, George Orwelliin. Konstig leikkii ajatuksella ”mitä George Orwell opettaa meille ruoasta”. Koska olen itsekin Orwellin kirjallisuuden ystävä, liityn mukaan leikkiin.

Konstig ihannoi kivikautista ja ”alkuperäistä” ruokavaliota. Tuoreessa tekstissään hän haluaa luoda vaikutelman, että myös Orwell ajatteli jotakuinkin samoin. ”Pitkällä aikavälillä kenties havaitsemme, että säilykeruoka on konekivääriä vaarallisempi tappoase”, Konstig siteeraa kirjailijaa.

Oli Orwellin näkemys terveellisestä ravitsemuksesta millainen hyvänsä, hänen kirjallisuudestaan löytyy mielestäni suurempia viisauksia, joista yhden haluan nostaa esiin.

Lue loppuun